About Me

My photo
Sesungguhnya seawal usia yang masih muda, dan sepanjang hidup dewasa, telah saya abdikan berkhidmat untuk masyarakat. Saya berpegang kepada kata-kata YAHYA MUAZ, Ulama' Sufi dan Ahli Tasawuf "kalau tidak boleh bagi manfaat, jangan bagi mudarat. Kalau tidak boleh puji, jangan keji, kalau tidak boleh gembirakan, jangan bagi sedih"

Wednesday, 30 March 2011

29/03/11: MASYARAKAT ISLAM DI SENDAI, JAPAN TERHARU

Muhammad Naboru Sato (kiri) dan Mohammed Muussaa Jaalliillii Qhaan Butt Sayidi Bagus (kanan)


Kehadiran Sukarelawan Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) di Sendai, Japan seakan telah diketahui oleh ramai masyarakat Jepun disini. Ini termasuklah masyarakat Islam yang manoriti dikawasan ini di mana mereka menganggap Malaysia sebuah negara Islam yang dihormati oleh seluruh saudara Islam di dunia termasuk juga yang bukan Islam.

Ini diakui oleh Imam Besar Islamic Culture Centre Sendai (ICCS), Mohammed Muussaa Jaalliillii Qhaan Butt Sayidi Bagus dan pembantunya, Muhammad Naboru Sato.

Mereka menyatakan bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang seharusnya menjadi contoh kepada semua negara Islam di dunia termasuk negara-negara Eropah. Ini kerana, Malaysia adalah sebuag negara yang aman damai dan mempunyai rakyat yang cukup prihatin kepada nasib malang rakyat di seluruh dunia.

1 comment:

  1. Alhamdulillah.Mudah-mudahan Malaysia sejahtera selalu.Amin...

    ReplyDelete