About Me

My photo
Sesungguhnya seawal usia yang masih muda, dan sepanjang hidup dewasa, telah saya abdikan berkhidmat untuk masyarakat. Saya berpegang kepada kata-kata YAHYA MUAZ, Ulama' Sufi dan Ahli Tasawuf "kalau tidak boleh bagi manfaat, jangan bagi mudarat. Kalau tidak boleh puji, jangan keji, kalau tidak boleh gembirakan, jangan bagi sedih"

Wednesday, 30 March 2011

29/03/11: PAKAR NUKLEAR BERSAMA SUKARELAWAN KP1M
MISI BANTUAN KEMANUSIAAN BENCANA ‘T.E.N JAPAN’ oleh Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) bukanlah satu misi yang mudah dan dilakukan secara “syok sendiri”.  Walaupun Sukarelawan KP1M mempunyai pengalaman dalam beberapa misi bantuan sebelum ini, tetapi misi kali ini adalah sesuatu yang sebenarnya cukup berisiko tinggi.

Ibrahim Muhamad

John Konsoh Sangau
Atas alasan berisiko tinggi inilah yang menyebabkan Kerajaan Jepun tidak membenarkan mana-mana bantuan mencari dan menyelamat dari negara luar di bawa masuk ke Jepun.

Misi bantuan ini sebenarnya dipantau secara terus dan dekat oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia dimana seramai 2 orang pakar dilantik Kerajaan Malaysia sentiasa bersama kami.  Mereka ialah:

1.       En. Ibrahim Muhamad, Principal Assistant Director, Atomic Energy Licensing Board (AELB)

2.       Mr. John Konsoh Sangau, Research Officer, Secondary Standard Dosimetry Laboratory (SSDL), Sommercialization & Technology Planning Programme, Malaysian Nuclear Agency

No comments:

Post a Comment