About Me

My photo
Sesungguhnya seawal usia yang masih muda, dan sepanjang hidup dewasa, telah saya abdikan berkhidmat untuk masyarakat. Saya berpegang kepada kata-kata YAHYA MUAZ, Ulama' Sufi dan Ahli Tasawuf "kalau tidak boleh bagi manfaat, jangan bagi mudarat. Kalau tidak boleh puji, jangan keji, kalau tidak boleh gembirakan, jangan bagi sedih"

Sunday, 20 March 2011

PUSAT PENGUMPULAN BARANGAN RAKYAT MALAYSIA UNTUK MANGSA GEMPA BUMI DAN TSUNAMI JEPUN MULA DIBUKA

PUSAT PENGUMPULAN BARANGAN RAKYAT MALAYSIA UNTUK MANGSA GEMPA BUMI DAN TSUNAMI JEPUN kini telah mula beroperasi 24 jam bertempat di No. 66 Jalan Kampung Attap, Kuala Lumpur. 

Pusat pengumpulan ini dikendalikan sepenuhnya oleh Sukarelawan Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) yang mensasarkan membawa barangan sumbangan rakyat Malaysia ke Jepun pada 24 dan 27 Mac 2011 nanti.

Pelbagai lapisan masyarakat mula tampil menghulurkan sumbangan berbentuk barangan seperti lilin, selimut tebal, mi segera dalam cawan (cup) dan barangan keperluan kanak-kanak dan wanita. Turut juga yang tampil menghulurkan wang dalam bentuk tunai dan cek.

Apa yang menarik perhatian ialah terdapat beberapa warga emas yang datang dari jauh hanya semata-mata menghulurkan 1 kotak lilin yang berisi sebanyak 10 batang lilin. Situasi itu memberi kesan emosi yang mendalam terhadap petugas di pusat pengumpulan ini. Apa yang penting ialah keikhlasan kita sebagai rakyat Malaysia dibumi bertuah ini untuk berkongsi kesedihan dengan rakyat Jepun yang kini dirundung kesedihan.

Kepada mereka yang ingin menghulurkan bantuan berbentuk barangan, keperluan utama rakyat Jepun kini ialah:

1. Mi segera (cawan/cup)
2. Selimut tebal
3. Lilin
4. Topeng mulut/hidung
5. Air mineralNo comments:

Post a Comment